دانشکده علوم زیستی، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه الزهرا (س)
چکیده
نانو ذرات کاربردهای وسیعی دارند که همگی به دلیل اندازه کوچک آنها میباشد. نانو ذرات انواع مختلفی دارند که بین آنها نانو ذرات نقره از اهمیت ویژهای برخوردارند و دارای اثرات ضد میکروبی و ضد التهاب میباشند. به طور کلی دو راه برای ساخت نانو ذرات وجود دارد که شامل روشهای سبز و روشهای غیر سبز میشوند. یکی از روشهای سبز، روش زیستی است. در روشهای زیستی نانو ذرات با استفاده از باکتریها، مخمرها، اکتینومیستها، قارچها، جلبکها و گیاهان ساخته میشوند. از جمله مزیتهای این روشها نسبت به دیگر روشها میتوان به سازگاری با محیط زیست، کاربردهای نساجی، داروسازی و پزشکی، غیر سمی بودن برای انسان، تولید نانو ذرات در مقدار زیاد، در زمان کوتاه و صرفهی اقتصادی آنها اشاره کرد. به همین دلیل امروزه ساخت نانو ذرات توسط روشهای زیستی مورد توجه محققان قرار گرفته است. در بین ارگانیسمهای مختلف در روشهای زیستی به نظر میرسد که گیاهان بهترین کاندیدا برای تولید نانو ذرات باشند. نانو ذرات تولید شده توسط گیاهان پایدارترند و نسبت به میکروارگانیسمهای دیگر سریعتر تولید میشوند. به علاوه نانو ذرات تولید شده توسط گیاهان دارای تنوع در اندازه و شکل نسبت به ارگانیسمهای دیگر هستند. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطالعه بررسی ساخت نانو ذرات نقره با استفاده از گیاهان و مواد احیا کننده موثر در ساخت نانو ذرات نقره موجود در عصاره گیاهان انجام شده است.