مروری بر کاربرد فناوری نانو در بهبود ماندگاری و کیفیت میوه‌ها و سبزیجات

نوع مقاله : مروری

نویسندگان

گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران

چکیده

ماهیت فسادپذیر میوه ­ها و سبزیجات، سبب محدودیت نگهداریِ پس از برداشت آن­ها در شرایط طبیعی می­گردد؛ بنابراین مدیریت پس از برداشتِ این محصولات، به­منظور کاهش تلفات و تضمین عرضه جهانی آن­ها، ضروری است. فناوری نانو از تکنیک­های نوظهور نگهداری در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی بوده که تاکنون در بخش­های مختلف صنعت غذا از جمله تولید، فرآوری و بسته ­بندی، کاربردهای نوآورانه­ی گسترده­ای داشته است. در این مطالعه روش­های مرسوم نگهداری پس از برداشت و محدودیت­ های آن­ها مطرح شده و به­ کارگیری نانو فناوری ­هایی مانند نانوذرات، نانوپوشش، نانولمینیت، نانوحسگر و نانوزیست حسگر جهت افزایش کیفیت و انبارمانی میوه ­ها و سبزیجات مورد بررسی قرار گرفته است. نانوذرات، به عنوان یک سامانه­ی فعال، کاربرد گسترده ­ای داشته که از شاخص­ترینِ آن­ها می ­توان به خواص ضدمیکروبی اشاره کرد. پوشش نانو و نانولمینیت­ها با عملکرد ممانعتی خود، سبب حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری محصولات غذایی می ­شوند و به­ منظور کنترل تغییرات کیفی و تشخیص عوامل بیماری­زا، سموم، آفت‌کش‌ها و سایر مواد خارجی از نانوزیست و نانوزیست حسگر استفاده می­شود. بنابراین، با توسعه فناوری نانو، می‌توان انتظار داشت که این دانش، در مراحل ذخیره‌سازی، حمل و نقل و فرآوری محصولات پس از برداشت، با ارائه قابلیت­های منحصر به فرد و مشخص نسبت به روش­های مرسوم، راه را برای رفع موانع متعدد در بخش کشاورزی هموارتر کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Application of Nanotechnology in Improving Shelf life and Quality of Fruits and Vegetables: A Review

نویسندگان [English]

  • seyede mahdie akbari
  • Alireza Mehregan Nikoo
M.Sc. student, Department of Food Science and Technology, Agriculture Faculty, Guilan University, Guilan, Iran.
چکیده [English]

The perishable nature of fruits and vegetables limits their postharvest storage in natural conditions; therefore, postharvest management of these products is necessary in order to reduce losses and ensure their global supply. Nanotechnology is one of the emerging preservation techniques in various industries, including the food industry, which has had extensive innovative applications in various sectors of the food industry, including production, processing, and packaging. In this study, the conventional techniques of postharvest storage and their limitations are discussed, and the use of nanotechnologies such as nanoparticles, nanocoating, nanolaminate, nanosensor and nanobiosensor to increase the quality and shelf life of fruits and vegetables is examined. Nanoparticles, as an active system, have been widely used, the most important of which are antimicrobial properties. Nanocoating and nanolaminates, with their barrier function, maintain the quality and increase the shelf life of food products, and nanosensors and nanobiosensors are used to control quality changes and detect pathogens, toxins, pesticides, and other foreign substances. Therefore, with the development of nanotechnology, we can expect that this knowledge, in the stages of postharvest storage, transportation and processing of products, by providing unique and specific capabilities compared to conventional methods, will pave the way for solving many barriers in the agricultural sector.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Increasing shelf life
  • Nanotechnology
  • Nanomaterial
  • Nanocoating
  • Nanosensor