مروری کوتاه بر کاربرد چارچوب‌های فلز-آلی در صنعت غذایی

نوع مقاله : مروری

نویسندگان

1 گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی،دانشگاه الزهرا، تهران، ابران

2 گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی،،دانشگاه الزهرا،تهران،ایران

چکیده

در سال­های اخیر، ایمنی مواد غذایی به یک نگرانی جهانی تبدیل شده است. حفظ ایمنی محصولات غذایی از مرحله­ ی پردازش تا سطح مصرف، برای جلوگیری از اثرات نامطلوب بر سلامت انسان و محیط زیست از چالش­های مهم در صنعت غذایی است. بنابراین، شناسایی، حذف و کنترل آلودگی­ها از زمان برداشت محصولات تا رسیدن به دست مصرف­کننده همیشه ضروری خواهد بود. چارچوب­های فلز-آلی، دسته­ای از مواد کاربردی، دارای خواص فیزیکی و شیمیایی منحصربه ­­فردی هستند که به عنوان یک فناوری نوین ایمنی مواد غذایی امیدوار­کننده هستند. در این بررسی به کاربردهای نوین چارچوب­ های فلز-آلی و مواد مبتنی برآن­ها در نظارت بر ایمنی مواد غذایی، پوشش نگهدارنده، بهداشت، حذف، تصفیه، بسته­بندی و برچسب­های تضمین اصالت کالا پرداخته می­ شود. هدف از این بررسی آشنایی بیشتر با شیمی چارچوب­های فلز-آلی و تحقیقات مفید و کاربردی در زمینه­ی ایمنی مواد غذایی است که به طور بالقوه منجر به پیشرفت­های جدید در صنایع غذایی برای ایمنی و کنترل می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A brief overview on the application of metal-organic frameworks in the food industry

نویسندگان [English]

  • masoumeh mohammadnejad 1
  • Niosha Mokhtari Nekoo 2
1 Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Alzahra university, Tehran, Iran
2 Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Alzahra university, Tehran, Iran
چکیده [English]

In recent years, food safety has become a global concern. Maintaining the safety of food products from the processing stage to the level of consumption, to prevent adverse effects on human health and the environment is one of the important challenges in the food industry. Therefore, it will always be necessary to identify, remove and control contamination from the time of harvesting the products until reaching the consumer. Metal-organic frameworks, a class of functional materials, have unique physical and chemical properties that are promising as a new technology in food safety. In this review, the new applications of MOFs and MOF-based materials in monitoring, covering preservation, hygiene, removal, purification, packaging, and authenticity guarantee labels are discussed. The purpose of this review is to learn more about MOF chemistry and applied research in the field of food safety, which potentially leads to new developments in the food industry for safety and control.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Metal-organic frameworks
  • nanomaterials
  • food safety
  • packaging
  • product authenticity
[1]           M. M. Aung and Y. S. Chang, Food Control, 39, 172–184, )2014(.
[2]           A. M. Pappalardo, C. Copat, V. Ferrito, A. Grasso, and M. Ferrante Mol Med. Rep, 15, 3430–3437, )2017(.
[3]           He, L-Y, Ying, G-G, Liu, Y-S, Su, Environ Int, 92, 210–219, )2016(
[4]           M. Zhang, M. R. Zeiss, and S. Geng, J Integr Agric, 14, 2340–2357, )2015(.
[5]           Y. Sapozhnikova and S. J. Lehotay, J. Agric. Food Chem, 63, 5163–5168, )2015(.
[6]           R. Li, X. U. Wang, T. Zhou, D. Yang, Q. I. Wang, and Y. U. Zhou, Food Control, 35, 117–122, )2014(.
[7]           S. Van Boxstael, Food Control,  32, 190–197, )2013(.
 [8]          C. R. Kagan, ACS Nano, 10, 2985–2986, )2016(.
[9]           Zhou, Hong-Cai; Long, Jeffrey R.; Yaghi, Omar M. Chem. Rev., 112, 673–674, )2012(.
[10]         L. Jiao, Y. Wang, H. L. Jiang, and Q. Xu, Adv Mater, 30, 1–23, (2018).
[11]         T. Ghanbari, F. Abnisa, and W. M. A. W. Daud, Sci Total Environ, 707, 135090, (2020).
[12]         M, Naseri. P, Federica. C, Cristina ChemCatChem, 10, 5425–5433, (2018).
[13]         W. P. Lustig, S. Mukherjee, N. D. Rudd, A. V. Desai, J. Li, and S. K. Ghosh, Chem Soc Rev, 46, 3242–3285, (2017).
[14]         H. Tian, J. Peng, T. Lv, C. Sun, and H. He, Solid State Chem, 257, 40–48, (2018).
[15]         C. Singh, S. Mukhopadhyay, and I. Hod, Nano Converg, 8, 1–10, (2021).
[16]         Z. Dong, Y. Sun, J. Chu, X. Zhang, and H. Deng, J Am Chem Soc, 139, 14209–14216, (2017).
[17]         S. D. F. Mihindukulasuriya and L. T. Lim, Trends Food Sci Technol., 40,. 149–167, (2014).
[18]         A. Schneemann, V. Bon, I. Schwedler, I. Senkovska, S. Kaskel, and R. A. Fischer, Chem Soc Rev, 43,. 6062–6096, (2014).
[19]         J. Zhao, F. Wei, W. Xu, and X. Han, Appl Surf Sci, 510, 145418, (2020).
[20]         L. A. Chaves Soares and P. C. De Mello-Farias, Genet Mol Biol, 515, 508–515, (2006).
[21]         M. E. Saltveit, J Postharvest Biol Technol, 15, 279–292, (1999).
[22]         T. R. C. Van Assche, G. Desmet, R. Ameloot, D. E. De Vos, H. Terryn, and J. F. M., Micropor Mesopor Mat, 158, 209–213, (2012).
[23]         S. Chopra, S. Dhumal, P. Abeli, R. Beaudry, and E. Almenar,  Postharvest Biol Technol, 130,. 48–55, (2017).
[24]         K. Wu, C. Du, F. Ma, Y. Shen, and J. Zhou, RSC Adv, 9, 32270–32277, (2019).
 [25]        M. Mohammadnejad, Z. Gudarzi, S. Geranmayeh, and V. Mahdavi, Microchim Acta, 2, 1–8, (2018).
 [26]        J. Liu, Y. Zhuang, L. Wang, T. Zhou, N. Hirosaki, and R. J. Xie, ACS Appl Mater Interfaces, 10, 1802–1809, (2018).
[27]         Y. Wang, X. Tian, H. Zhang, Z. Yang, and X. Yin, ACS Appl Mater Interfaces, 10, 22445–22452, (2018).
[28]         X. Yang, X. Yu,  J Chem Eng, 252, 220–229, (2014).
[29]         M. Mohapatra, S. Anand, B. K. Mishra, D. E. Giles, and P. Singh, J Environ Manage, 91, 67–77, (2009).
[30]         F. D. Gunstone, Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition, 1–24, (2011).
[31]         E. A. Vlasova, S. A. Yakimov, E. V. Naidenko, E. V. Kudrik, and S. V. Makarov, Food Chem, 190, 103–109, (2016)
[32]         Q. Yang, Food Chem, 15, 241-248, (2018).
 [33]        M. Mohammadnejad, T. Hajiashrafi, and R. Rashnavadi, J Porous Mater, 25, 1771–1781, (2018)
 [34]        M. Mohammadnejad, T. Hajiashrafi, and R. Rashnavadi, J Porous Mater, 25, 761–769, (2018).
[35]         M. Mohammadnejad and M. Fakhrefatemi, J  Mol Struct, 1224, 129041, (2021).
[36]         M. Mohammadnejad, A. Moeinipour, Int J  Ion Mobil Spectrom, 23,105-115, (2020).
[37]         M. Mohammadnejad and A. Moeinipour, J Environ Sci Stud, 5, 100, 2661–2664, (2020)
[38]         M. Sajid, ESPR, 23, 14805–14807, (2016).
[39]         P. A. Julien, T. Fri, P. Julien, Green Chem,19, 2729–2747, (2017).